I lingonserien

av mysurfacebook

Idag är jag tacksam att jag sparat på prover och arbeten jag har gjort. I en pärm hittade jag de här handtryckta proverna som jag gjorde andra året på Konstfack, 1977. Det var småmönstrat som gällde då.

Det började med att jag gjorde lingonmönstret. Vi hade tidigare varit och tecknat på Skansen och jag hade skissat tupparna och hönorna som gick fritt ute på gårdarna. När jag såg likheten mellan mina svajiga lingonblad och tupparnas stiliserade stjärtfjädrar fick jag idén att använda detta på något sätt. Utnyttja tryckschablonerna cross over. Jag började skissa så att olika mönster skulle passa ihop rent tekniskt. Sen kom det roliga, att trycka och få fram tygerna ”på riktigt”.
Jag testade med en slinga i både positivt och negativt tryck. Den senare använde jag för att prova på reservagetryck med bären tryckta med reservagepasta, revervaget blev lite luddigt, inte så distinkt. Lövknippet kunde jag vända på och trycka ”dubbelt” så jag fick en lite större kvist. Småblommor och blad, småblommor och slinga, blåbär i stället för lingon. En massa olika kombinationer. Mönstergalningen var i sitt esse.
Lingonmönstret blev dukar och sjalar som jag sålde till vänner och på julmarknad.

slinga med bär i reservageteknik