Mattdesign till Japan

av mysurfacebook

Som alldeles nybakad textildesigner 1980 fick jag och min kollega, Bitte Hassan, kontakt med ett japanskt företag som ville ha skandinavisk design för sina handtuftade mattor. Företaget hette Senko och de skapade ett varumärke som hette DEFINOS efter begynnelsebokstäverna i Denmark, Finland, Norway och Sweden.

Det var mycket seriöst upplagt från deras sida. Vi skulle lämna våra designskisser till Textilrådet som sedan skickade detta vidare till Svenska ambassaden där Senko sedan valde ut design. Alltså inte en chans att kopiera eller så. Ett engångsbelopp betalades ut och sedan fick vi royalty. Första gången sålde vi fyra mönster var. Det var fantastiskt tyckte vi. För detta arvode åkte Bitte och jag till Paris för inspiration.

Samarbetet med Senko pågick i tio år och höjdpunkten var när de bjöd oss till Japan. Första gången fick Bitte åka, sedan var det tänkt att jag skulle åka, dvs de tänkte att jag skulle komma dit ungefär samtidigt som jag födde mitt första barn. Jag fick vänta två år till och 1985 var jag i Japan i tio dagar. En kollega från varje deltagande skandinaviskt land var med och vi hade väldigt skojigt ihop. Vi var ute i visningsrum, på varuhus och hälsade på säljcheferna och vi fick hålla föredrag på pressklubben i Tokyo och på ett event i Fukuoka i södra Japan. Vi åkte runt, var även i Kyoto, Nagasaki, Beppu och Osaka. Vi fick bo på de flottaste hotellen och blev bjudna på allt. Så uppburen designer har jag inte varit sedan dess.

Designen här är inspirerad av samisk slöjd, mönster som är ristat i ben eller trä. Det var på beställning av Senko, de hade angett några teman.