Katten-utställning i Buberget

av mysurfacebook

katter

Så har vi samlat oss igen för att visa både nya och gamla skapelser från medlemmarna i Konst-och designgruppen Katten som bildades 1980. Vi har haft ett uppehåll i samarbetet sedan vi flyttade från vår gemensamma lokal vid millennieskiftet, men alltid haft kontakt och träffats regelbundet. Det nya vi visar är en del av resultatet av vår Skiss-stafett (se nedan). Här ovan ett kattmönster där alla bidragit med minst en katt. Nedan ett av ordspråken vi jobbade med, där finns även vår Katten-logga-katt med.

fem_katter_72

Sen följer lite interiörbilder: först ett av mönstren från vår kollektion ”Janssons Temptation” från 1982 och Birgittas tyg Carmen för Åhléns på fåtöljen. Även detta mönster från 80-talet. Den lilla inramade bilden med löv på rosa botten är en av våra nya skisser.

carmen

Nästa bild med Katten-katten på schackrutig botten som vi handtryckte, en textil skulptur av Isa och två mönster från ”Janssons Temptation”. Lapptäcket är inte ett lapptäcke utan ett apptäcke som upphovskvinnan, Isa, säger.

apptecke

Isa, omgiven av nya mönster och bilder på väggarna.

isa

Ett hörn av utställningsrummet ”Vita kuben”: en handtryckt Katten-sjal från 1980, en textilskulptur av Isas hand samt ett nytt kollage med element från vår Skiss-stafett.

vita_kuben

Ett svartvitt mönster från ”Janssons Temptation” från 1982 samt en textil skulptur av senare datum.

jansson_bk

På övre verandan hängde vi upp tygprover från 80-talet. Sådant vi sålt till Åhléns och IKEA samt tryckt själva.

verandan

Här på fönsterbrädet står det nytillverkade porslinskatter av Birgitta Nyhrén.

four_cats

Vad är då en Skiss-stafett? Vi bestämde att vi skulle börja med ett löv, alla tecknade ett löv på varsitt A4-papper, skickade det till varandra enlig en viss tågordning, fyllde på med nya löv på varandras papper och till slut hade vi en massa löv. Vi gjorde likadant med kvadrater, tecknade eller klippte och klistrade även runda former, blommor och katter. En omgång ”härmade” vi varandra. Efter ett tag hade vi en gemensam formbank att jobba med, vilket vi gjorde under ett par workshops-dagar. Vi arbetade både analogt och digitalt med att kopiera, klippa och klistra. Och hade jättekul tillsammans.

Vi, det är Bitte Hassan, Ingrid Rönnelius, Birgitta Nyhrén, Isa Öhman och Ulla Gustavsson.

Affischen:

kattenaffisch 2 liten