Pappa Folkes födelsedag

av mysurfacebook

I dag skulle min pappa fyllt 100 år, han blev i alla fall nittio. Större delen av sitt liv försörjde han familjen med att svarva vackra saker och sälja, mest genom Hemslöjden. Här visar jag några exempel på både unika pjäser och ljusstakar han gjort i större upplagor. Min bror som har tagit över föräldrahemmet i Björsäter kommer att ordna en minnesutställning över våra slöjdande föräldrar under Åtvidabergs årliga Konstrunda som äger rum i Kristi Himmelsfärdshelgen den 9-12 maj.

overasstaken

Jag börjar med ett av hans senaste verk som han kallade Överåsstaken. Det är pappas fina och smäckra uppdatering av den mera kända Bergsmansstaken, den med fyrkantig trappstegsfot. Han målade den i svarven för att få fram penseldragen.

tidiga

Här ett par av hans tidiga ljusstakar, det bara finns det här paret så vitt jag vet. Mina fastrar hjälpte till att dekormåla, likaså tuppstakarna nedan.

tuppstakar

tolverna

Ovanstående, kallade för ”Tolvorna” gjorde han en massa till Hemslöjden och de spreds över hela landet. Just det här paret hittade jag på Stadsmissionen i Gamla stan. Jag kunde inte låta bli att köpa dem fast jag redan hade en uppsättning. Den högra är klart vattenskadad, har säkert sått i ett fönster bredvid några blomkrukor som läckt. Aldrig vatten nära träsljusstakar!

masur3

Den här unika trion i masurbjörk är jag stolt ägare till.

bricka

Brickan ger mig många minnen om kalas i min barndoms 50-tal.

50tal

Även den här ljusstaken påminner mig om 50-talet. Pappa gjorde också några i en större variant i svart som man använder vid begravningar i Björsäters kyrka.

femarmad

En femarmad golvljusstake, väcker också minnen, från min barndoms jular.

svarvat

Till sist några småobjekt, den främre högra är äldst och dekormålad av pappa, den minsta i gullregn med svarvad knopp i ben.