Mytologiska mattor

av mysurfacebook

För sjutton år sedan, på min födelsedag, fick jag i uppdrag av Hitex att göra en serie mattor på temat erotik. Hoppsan, vad gör man av det så att det inte blir för porrigt? Jag började skissa på idéerna på en läkarmottagning i Frankfurt samma dag. Jag hade fått ett rejält ryggskott under Heimtextilmässan och för att hålla borta smärtan passade det bra att tänka på annat. Jag var snart klar på att det inte skulle vara ett stort heltäckande mönster. Lagom till Möblemässan i Stockholm året därpå var de klara för visning och ställdes ut i Hitex dåvarande showroom på en magasinsvind i Gamla Stan. Det blev sex mattor som fick namn efter antika gudar, Amor, Afrodite, Artemis, Apollon, Eros och Venus. De tillverkades i ett exemplar av varje. Själv har jag mattan Amor. Jag passade på att be fotograf Per Myrehed att dokumentera.

Mina tankar kring designen var:
” -Det ska inte vara allt för lätt att tyda vid första anblicken. – Som en symbol, bokstav, runskrift eller kalligrafi. – Tvetydigt, mångtydigt. -De små bilderna ska ge en nyckelhålskänsla, som att titta i smyg. – Mattorna ska gå att använda i en miljö utan att göra för stort väsen av sej.”

Afrodite

Amor

Apollon

Artemis

Eros

 

Venus